Terleme, insan derisinin ter bezlerinden çözünmüş katıların ve suyun salgılanmasıdır. Terlemenin temel amacı vücut ısısını korumak ve düzenlemektir. Bu, atıkları vücuttan, karaciğerden ve böbreklerden çıkarmanın yollarından biridir.

Aşırı Terleme (Hiperhidroz)

Terleme kişinin günlük aktivitelerini veya sosyal hayatını haftada en az bir kez kısıtlıyorsa bu duruma aşırı terleme (hiperhidroz) denir. Nüfusun yüzde 1-3’ünde görülür.

Terlemenin nedenleri ile ilgili araştırmalar, aşırı terlemeye neden olan belirli genleri tanımlamıştır. Miras alınır. P-70 hastalarının aile öyküsü vardır. İkincil aşırı terlemeye başka bir hastalık neden olur. Bu koşullardan bazıları omurilik yaralanmaları, kalp hastalığı, Parkinson hastalığı, solunum yetmezliği, zona, belirli kanser türleri, Hodgkin hastalığı, HIV gibi enfeksiyonlar, anksiyete, diyabet, gut, guatr, obezite, hamilelik ve uyuşturucu kullanımını içerir.  Primer tipte uyku sırasında terleme olmamasına rağmen sekonder tipte bazı durumlarda aşırı terleme görülebilir. Aşırı terleme her yaşta başlayabilir, ancak genellikle ergenlik döneminde başlar. En yoğun dönem 18 ila 25 yaşları arasındadır.

Vücudumuzda Ne Kadar Ter Bezi Var?

Vücudumuzda 2-3 milyon ter bezi vardır.  Terleme, bizim dışımızda gelişen doğal metabolik fonksiyonumuzdur. Ayrıca vücudumuz için iki önemli işlevi vardır; Cildi nemlendirir, vücut ısısını dengeler ve vücudun boşaltım sisteminin çalışmasını hızlandırır. Ne kadar terlediğimiz daha çok ter bezlerinin sayısıyla ilgilidir. İnsanlar 2-4 milyon ter bezi ile doğarlar. Tüm bu ter bezleri ergenlik döneminde tamamen aktif hale gelir.

Terleme Nasıl Teşhis Edilir?

Aşırı terleme tanısı genellikle hastanın öyküsüne ve fizik muayenesine dayanır. Öncelikle terleme şekli sorgulanır. Uyku sırasında vücudun hangi bölgelerinin daha sık görüldüğü ve hangi durumlarda aşırı terlediği sorgulanır. Diyabet, hipoglisemi ve hipertiroidizm gibi bazı durumları dışlamak için kan ve idrar testleri gerekebilir. Gerekirse röntgen muayenesi yapılacaktır.

Terleme Altta Yatan Bir Hastalığın Habercisi Olabilir

Terleme fizyolojik bir olaydır ancak altta yatan ciddi bir hastalık veya durumun belirtisi de olabilir. Çarpıntı, nefes darlığı, ateş, hızlı kilo kaybı veya göğüs ağrısı yaşarsanız tıbbi yardım alın. Ancak sadece altta yatan tıbbi bir sorunu olmayan kişiler için değil, terleme nedeniyle günlük yaşamlarında ve aktivitelerinde bir miktar kısıtlanan kişilerde de tedavi gereklidir. Aşırı terlemesi olan çoğu kişi, bu durumdan utandıkları veya bir tedavisi olduğunu bilmedikleri için tıbbi yardım istemezler. İnsanlar aşırı terlemenin psikolojik etkilerinin farkında değiller ama depresyona ve sosyal izolasyona yol açabiliyor.

Newsletter Subscribe

Get the Latest Posts & Articles in Your Email

We Promise Not to Send Spam:)